Zowel Joomla als Wordpress zijn populaire Content Management Systemen (CMS). Met beide systemen kunnen prima websites worden gebouwd.
De laatste jaren wint Wordpress terrein t.o.v. Joomla. Dit komt vooral doordat Wordpress de naam heeft een zeer gebruikersvriendelijk en zoekmachinevriendelijk systeem te zijn. Veel gebruikers vinden het intuïtiever dan Joomla en "men" zegt dat websites die draaien op Wordpress hoger scoren dan websites ontwikkeld in Joomla. Het zal u gezien onze naam niet verbazen dat wij deze mening niet delen. Wij werken al bijna 10 jaar volledig in Joomla en richten websites zo in dat ze voor onze klanten gemakkelijk te gebruiken te zijn. De komst van het nieuwe template systeem van YooTheme - Yootheme Pro - heeft dit nog verder vergemakkelijkt. Geen enkele website scoort uit zichzelf goed in Google, ook Wordpress websites niet. Zowel Joomla als Wordpress zijn inmiddels ver doorontwikkeld en kunnen grotendeels dezelfde functionaliteiten aan. Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur welk CMS u kiest voor uw website.
Joomla is een echt CMS, Wordpress niet. Een groot voordeel van Joomla is dat veel vaak gevraagde functionaliteiten al standaard aanwezig zijn. Denk aan zaken als meertaligheid en het toekennen van rechten aan gebruikersgroepen. Simpel gezegd: Joomla kan alles wat Wordpress kan, maar Wordpress kan zeker niet alles wat Joomla kan. Met Joomla kun je complexe websites bouwen, met Wordpress niet. Door het toevoegen van componenten kunnen grote applicaties zoals webshops, forums, backup programma's, formulieren, gastenboeken en foto albums worden toegevoegd. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al gemaakt voor Joomla. Verder worden Joomla websites minder vaak gehackt dan Wordpress websites.
Joomla is al jaren (2015 t/m 2020) achter elkaar uitgeroepen tot winnaar door de CMS Critics Awards in de categorie gratis CMS en laat daar Wordpress altijd achter zich.
Zodra je meer wilt dan alleen artikelen plaatsen heb je al snel plugins nodig, al dan niet betaald, om deze functionaliteiten toe te voegen. Als er veel plugins worden toegevoegd aan een website wordt een website trager en minder stabiel. Daarnaast heeft elke uitbreiding aan een CMS onderhoud nodig. Ook kunnen de gekozen plugins onderling voor conflicten en storingen zorgen.
Wordpress is minder geschikt voor websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waaraan verschillende rechten gekoppeld moeten worden. Wordpress is hier simpelweg niet uitgebreid genoeg voor.
Wordpress is door zijn grote populariteit regelmatig het doelwit van hackers. Joomla heeft hier veel minder last van. BNR Nieuwsradio heeft hier onlangs een item aan gewijd: 'WordPress in spagaat qua beveiliging' (vanaf 1:50 min). Het aantal updates ligt behoorlijk hoog. Dat is fijn, want dat betekent dat het systeem steeds beter wordt, maar de updates kosten wel veel tijd en aandacht.
Bedenk bij de keuze van het CMS goed wat voor functionaliteiten noodzakelijk zijn voor uw website. Wilt u enkel een online visitekaartje, een simpele bedrijfswebsite of een blog website? Dan zijn zowel Joomla als Wordpress geschikt. Wilt u een meer uitgebreide bedrijfswebsite, bijvoorbeeld met klanten die kunnen inloggen en bestanden moeten kunnen downloaden, gebruikers die bepaalde rechten moeten krijgen om inhoud te bewerken en plaatsen of een meertalige website? Dan is Joomla de beste keuze.
Welk systeem u ook kiest: informeer bij verschillende ontwikkelaars over hun werkwijze, support, welk onderhoud ze aanbieden en hoe ze u ondersteunen wanneer u ergens zelf niet uitkomt. Dat is misschien nog wel belangrijker dan uw CMS keuze!
Copyright © 2009 - 2022 Joomla Website Designer